domeček
ŠETŘETE PENÍZE I PŘÍRODU! ZAČNĚTE S NÁMI.

FOTOVOLTAIKA

OSTROVNÍ SYSTÉM

Soustava s ukládáním energie do baterií. Vhodný pro chaty a chalupy, kde není rozvod elektřiny.

HYBRIDNÍ SYSTÉM

Soustava s možností využití elektřiny rozvodné sítě. Optimální řešení na míru bez přetoků do sítě.

SÍŤOVÝ SYSTÉM

Síťová fotovoltaická elektrárna je připojená do distribuční soustavy. Obsahuje panely a střídač.

Co je to fotovoltaická elektrárna?

Vlastní sluneční elektrárna (neboli fotovoltaická elektrárna, zkráceně FVE) je moderním doplňkem mnoha domácností i firem. FVE je výrobnou elektřiny, která šetří životní prostředí, snižuje vaši závislost na distributorovi a je do budoucnosti pojistkou proti dopadům cen elektřiny a případným výpadkům sítě.

Solární elektrárny se nejčastěji instalují na střechy rodinných domů a budovy firem či skladů. Nezřídka se také objevují fotovoltaické panely integrované přímo do střech či fasád novostaveb. Zatímco u domácností se vyskytují aplikace s výkonem okolo 5kWp, největší solární parky mohou dosahovat až několik MWp. Tyto obří instalace již ale není možné připojovat.

Hybridní fotovoltaická elektrárna (HFVE)

Mezníkem v cestě k nezávislosti je systém tzv. hybridních elektráren. Jedná se vlastně o rozšíření tradičních síťových on-grid systémů o záložní baterie, do kterých se přes den ukládají přebytky vyrobené energie. Tato energie se pak využívá v noci a při nedostatečném záření. Při vybití baterií pod definovanou úroveň nebo při vyšší spotřebě si hybridní střídač “dobírá” energii přímo ze sítě. Odběr ze sítě je ovšem minimální a při jejím výpadku se systém automaticky přepne do ostrovního režimu. Pro instalaci HFVE není třeba smlouva s ČEZ / PRE / EON, protože lze zcela zamezit přetokům ven do sítě. (Přesto je třeba splnit určité podmínky). Díky bateriím využijete 100% vyrobené energie a na ostrovní provoz můžete přejít kdykoliv – stáváte se prakticky nezávislými.

Síťová fotovoltaická elektrárna (On-grid)

Síťovou fotovoltaickou elektrárnu lze dle zákona instalovat pouze pokud máte povolení distributora o připojení zařízení do distribuční soustavy (DS). Síťová (On-grid) elektrárna je bez bateriového uložiště, přebytky poté dodává do distribuční soustavy, případně do ohřevu vody.
Tento typ provozu FVE pracuje paralelně s DS a tedy vyráběná energie z FVE jde přes hlavní domovní rozvaděč, kde je v případě v té době zapnutých spotřebičů spotřebována těmito spotřebiči a případný přebytek energie přetéká do distribuční soustavy. Tento princip funguje i opačným způsobem. V případě požadavku na větší množství odebírané energie zapnutými spotřebiči, než v tu chvíli vyrábí solární elektrárna, je energie dočerpána z DS a je tak možno bez omezení používat i výkonné spotřebiče.

Ostrovní fotovoltaická elektrárna (Off-grid)

Ostrovní fotovoltaický systém (označovaný také jako off-grid) je typický tím, že není připojený na síť a obsahuje baterie neboli akumulátory. Ostrovní systémy je vhodné využít na místech, kde není přístup k rozvodné síti, nebo kde by vybudování elektrické přípojky znamenalo vynaložení vysokých nákladů.

Malinké ostrovní systémy můžeme vidět například na solárních lampách, dopravních značkách či směrových sloupcích. Sofistikované ostrovní systémy napájejí budovy nebo osady v odlehlých oblastech, kam není zavedena elektřina.

Pouze špičkové technologie

Solární panely (neboli moduly) tvoří jednu z největších položek v celkovém rozpočtu fotovoltaické elektrárny a je tudíž třeba se zaměřit na jejich správný výběr. Obecně lze říci, že i zde platí známé pravidlo optimálního poměru Cena : Výkon. Po důkladném posouzení dlouhodobých zkušeností a vlastních srovnávacích testech se naše společnost rozhodla pro špičkové solární panely předních světových značek Amerisolar, BenQ v kombinaci s osvědčenými střídači značek Fronius (Rakousko),Victron (Holandsko), a SolarEdge (Izrael).

Baterie poté doporučujeme:
Lithiové: Fronius, BMZ, Pylontech, LGchem
Olověné: Hopecke, Trojan.

Další služby

Pokud uvažujete o pořízení FVE na klíč či pouze komponentů, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Rádi Vám nabídneme optimální řešení za více než příznivou cenu.

Výstavba vlastní sluneční elektrárny (neboli fotovoltaické elektrárny, zkráceně FVE) je v dnešní době moderní a vysoce výhodná. Kromě toho, že výrobou elektřiny pomocí solárních panelů šetříte životní prostředí a snižujete svoji závislost na distributorovi, je dnes FVE (fotovoltaická elektrárna) zejména spolehlivou a jednoznačně výnosnou investicí.

FVE se nejčastěji instalují na střechy rodinných domů, na budovy firem a skladů nebo na volné pozemky. Nezřídka se také objevují fotovoltaické panely integrované přímo do střech či fasád novostaveb. Zatímco u domácností se vyskytují aplikace s výkonem okolo 5kWp, největší solární elektrárny mohou dle přání a možností investora dosahovat až několik MWp.

Pokud uvažujete o pořízení FVE na klíč či pouze komponentů – stavebnice fotovoltaické elektrárny, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Rádi Vám nabídneme optimální řešení za více než příznivou cenu.

Podáme za Vás žádost o připojení a vyřídíme veškerou administrativu. V případě zájmu pište na solar@svp.cz.

Vyberte si sestavu přímo na našem e-shopu!