TŘI FUNKCE V JEDNOM PANELU

• Větrání – pokaždé když zasvítí slunce, zajístí SolarVenti proudění čerstvého venkovního vzduchu do Vašeho domu, chaty či chalupy.

• Odvlhčování – vzduch, který je vháněný dovnitř, vytlačuje různými netěsnostmi nebo jinou ventilací vlhkost z domu.
  • Temperová – vzduch je temperovaný ažo 40°C oproti venkovní teplotě. Výrazně tak ušetříte za vytápění

Znáte z Receptáře prima nápadů! Ve vysílání receptáře v neděli 21.8.2011 jste mohli vidět použití teplovzdušných solárních panelů Solarventi v praxi.Podívejte se na záznam pořadu Receptář

Princip SolarVenti

Funkce

Solarventi – prezentační video

Při každém slunečním svitu se díky integrované fotovoltaické buňce spustí ventilátor. Čerstvý vzduch z venku se nasaje do panelu přes perforovanou zadní stranu. Uvnitř panelu se vzduch zahřívá a je následně vháněn přetlakem do domu, chalupy aj.

Ventilátor vhání 15 až 150 m³ ohřátého vzduchu za hodinu a oproti venkovní teplotě se vzduch ohřívá o 10 až 40 °C (podle velikosti plochy panelu – tabulka níže). Přesná hodnota objemového průtoku a změny teploty záleží na intenzitě slunečního záření.

Ventilátor i fotovoltaická buňka jsou zabudovány uvnitř SolarVenti, který Vám tak nabízí  jednoduchý, efektivní a bezplatný provoz.

Konstrukce

Větrání, odvlhčování, temperování

Rám je vyroben z eloxovaného hliníku. Krycí vrstvou je jednokomorový nárazuvzdorný polykarbonát.

Mnoho malých otvorů na zadní straně, kterými se vzduch nasává, funguje také jako primární filtr. Sekundárně se vzduch filtruje skrze černou
filcovou podložku.

Konstrukce SolarVenti je patentovaná v Evropě, Číně, Japonsku, Austrálii a mnoha dalších zemích.

Funkce panelu SV14 v zimě 2012

Provoz v zimě i v létě

V zimě panel funguje pouze tehdy, když svítí slunce, ohřívá vzduch v panelu a ventilátor tudíž vhání dovnitř teplý vzduch. Když slunce nesvítí, ventilátor stojí a nedochází tedy k vhánění studeného vzduchu. Nemusíte se bát ani samovolného úniku tepla z vnitřních místností do venkovního mrazu. U střešních instalací je navíc v potrubí instalována zpětná klapka proti stoupání teplého vzduchu. V případě podtlaku ve větraném prostoru se zpětná klapka nahradí automatickým, elektricky ovládaným, dokonale těsným talířovým ventilem.

Jak funguje SolarVenti v zimě?

Při teplých slunečných dnech mnohdy není potřeba další temperace uvnitř domu. V těchto situacích je možné zařízení vypnout a díky patentované zadní desce začne samovolné samoochlazování, takže se zabrání přehřívání panelu.

SolarVenti teplovzdušné solární panely jsou jediné na trhu, které samy zvládají pasivní samoochlazování. Ostatní panely k tomu potřebují ventilátor navíc.

Vhánění čerstvého a vytlačování starého vzduchu

Umístění přívodu vzduchu z panelů nemá prakticky vliv na funkci systému. Panel může být tedy na fasádě ve výšce stropu stejně jako dole u podlahy. Vzduch, který je vháněn dovnitř, vytlačuje použitý a vlhčí vzduch ven různými netěsnostmi nebo jinou ventilací v domě (komín, stoupačky, netěsná okna, …).

Právě umístění otvorů, kterými je použitý vzduch vytlačován ven, má velký vliv na pohyb čerstvého vzduchu z panelu uvnitř Vaší chaty či chalupy.

Sušší vzduch se vytápí mnohem lépe
než vzduch vlhký a díky SolarVenti tedy spotřebujete méně energie na vytopení Vašich prostor a tím právě ušetříte. Pokud je vstupní vzduchová tryska umístěna např. poblíž krbových kamen, je třeba při odjezdu z chaty myslet na to, aby se komín uzavřel.

Aby měl SolarVenti efektivně větrat více místností, je potřeba nechat dveře mezi jednotlivými místnostmi otevřené.

Návrh velikosti a umístění panelu

Vyberte si vhodný model dle celkové velikosti prostoru, který chcete provětrávat a temperovat. (pozor na případný přepočet objemu při atypické výšce místnosti)

Optimální orientace panelu je čistý jih, v pořádku je ale i jiho-východ až jiho-západ. Při větším odklonu či zastínění je již znatelný úbytek výkonu.

Důležité je najít takové místo na fasádě či střeše, které není po většinu dne zastíněno.

Sklepní modely

• Panel je určen výhradně do sklepních prostor
  • Výkonný fotovoltaický článek pohání dva ventilátory pro efektivnější cirkulaci vzduchu
  • Vlhké sklepní prostory lépe temperuje, odvětrává a odvlhčuje