zdroj: www.ekolist.cz

PRAHA (ČTK) – Energetický regulační úřad (ERÚ) připravil novelizaci vyhlášky, která by v budoucnu mohla umožnit odblokování žádostí některých solárních a větrných elektráren o připojení do elektrizační soustavy. Současně ale zpřísňuje podmínky těchto připojení, řekl dnes ČTK místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Nová vyhláška by mohla vstoupit v platnost od 1. dubna.

Příští týden má vyhlášku projednávat legislativní rada vlády. Norma má změnit pravidla připojování obnovitelných zdrojů, aby se zabránilo přijímání žádostí spekulantů, kteří blokují projekty skutečným investorům.

Jedna z podmínek vyhlášky, které by měly odstranit spekulativně míněné žádosti o připojení elektrárny, je vyžadovaný souhlas majitelů pozemků nebo nemovitostí, kde se má zařízení nacházet. Podle Němečka se dosud mnohdy udělovala povolení bez vědomí vlastníků vybraného pozemku. Bude také vyžadován souhlas stavebního úřadu, že plánovaná instalace není v rozporu s platným územním plánem.

Dosud se za vydání kladného stanoviska neplatilo a zájemce mohl neustále žádat o prodloužení své žádosti. To se změní tím, že žadatel bude povinen do 15 dnů od sjednání rezervace zaplatit zálohu, která odpovídá 50 procentům celkové částky za připojení, uvedl Němeček. Jinak rezervace automaticky propadne a bude k dispozici dalším žadatelům.

„Ty spekulativní žádosti o připojení by pak měly odpadnout a snad bude možné přehodnotit současné pozastavení kladných stanovisek pro připojení,“ uvedl Němeček. Pokud se počet žádostí přiblíží limitu vyhlášenému provozovatelem přenosové sítě ČEPS, mohly by se podle něho začít připojovat alespoň některé instalace menšího rozsahu na střechách rodinných domů či průmyslových budov. Rozvodné podniky, na základě studie společnosti EGÚ, tvrdí, že limitující hodnota pro dodávky z neregulovatelných obnovitelných zdrojů pro roky 2010 a 2012 činí 1650 megawattů.

Pro podnikatele se stala výstavba fotovoltaických elektráren v Česku vyhledávanou investicí kvůli vysokým výkupním cenám, ale prudký nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů energie zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. ČEPS proto vyzval distribuční společnosti, aby přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.

ČEPS tvrdí, že pro odblokování tohoto stavu musí být dokončeny odpovídající legislativní úpravy. V Poslanecké sněmovně leží novela zákona, která má v budoucnu umožnit meziročně snižovat státem dotované výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nová zařízení o více než dosavadních pět procent.