Zákon o podporovaných zdrojích energie prošel Senátem – zastavuje dlouhodobé podnikání ve fotovoltaickém sektoru, o práci přijde až 6 000 lidí

Převzato z www.ecomonitor.cz   12. ledna 2012 13:48

PRAHA (Česká fotovoltaická průmyslová asociace) – Senát Parlamentu České republiky dnes na své 15. schůzi 8. funkčního období projednal Návrh zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů (senátní tisk č. 252) a vrátil jej Sněmovně s pozměňovacím návrhem.

Práva stávajících výrobců budou zachována
Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) vítá skutečnost, že zákon v tuto chvíli zachovává právní kontinuitu současného stavu a garantuje stávajícím výrobcům elektrické energie z obnovitelných zdrojů jejich práva v plném rozsahu tak, jak byla původně nastavena. Argumenty a pozměňovací návrhy, které zástupci společné iniciativy asociací obnovitelných zdrojů energie předkládali v průběhu dlouhodobé a trpělivé diskuse s předkladateli zákona, politickou reprezentací a Českou bankovní asociací byly v tomto směru vyslyšeny.

V rámci jednání podvýborů senátu se podařilo prosadit například garanci minimální ceny pro výkup přebytků, respektive nespotřebované elektřiny u výrobců v režimu zelených bonusů. Výrobci tak budou mít možnost, pokud neuplatní elektřinu na trhu, ji prodat tzv. povinně vykupujícímu přinejmenším za částku rovnající se výkupním cenám. Podařilo se tak zlepšit podmínky majitelů malých decentralizovaných zdrojů, kteří by jinak velmi těžko uplatnili tyto přebytky na trhu.

Podle slov předsedy Podvýboru pro energetiku Jiřího Bise budou navíc s účinností zákona zrušeny smlouvy o rezervaci výkonu o celkovém objemu 600 MW a tato kapacita bude dána k dispozici pro malé decentralizované výrobny elektrické energie, jako jsou například střešní fotovoltaické instalace. Dále uvedl, že podle dosavadních diskusí stát počítá s tím, že Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů (NAP) bude aktualizován a pro fotovoltaiku v něm bude uvolněn objem 50 MW výkonu ročně, který bude mít nárok na podporu.

Zákon neumožňuje dlouhodobé podnikání ve fotovoltaice, o práci přijde až 6 000 lidí
Česká fotovoltaická průmyslová asociace konstatuje, že současná podoba návrhu zákona nezajišťuje dostatečně předvídatelné a stabilní podmínky a znemožňuje tak dlouhodobé a kontinuální podnikání v sektoru. Podle návrhu zákona se totiž podpora bude odvíjet od toho, jak budou naplňovány limity obsažené v Národním akčním plánu (NAP). Zákon umožňuje vládě měnit skrze NAP až do roku 2020 množství obnovitelných zdrojů energie, které mají nárok na podporu, případně podporu obnovitelných zdrojů dočasně zcela zastavit. Pro podnikatele to znamená, že jeden rok může instalovat solární zařízení a další rok bude muset podnik zavřít.

Zatímco v Německu se fotovoltaika stala skutečným průmyslovým odvětvím, který dnes zaměstnává několik stovek tisíc zaměstnanců ve výrobě solárních komponentů, instalačních firmách i velkoobchodu, v ČR bude tento sektor zcela zastaven, práci ztratí i současných zhruba 6000 pracovníků.

Navíc limity v Národním akčním plánu pro fotovoltaiku jsou dnes naplněny. Pokud nebude NAP aktualizován, nebude mít tento sektor nárok na podporu až do roku 2020. V době kontinuálního růstu cen energií jsou fotovoltaické střešní elektrárny přitom možná jedinou možností, jak lidé mohou regulovat své výdaje za elektřinu a zvýšit svou energetickou bezpečnost.

Pro další informace prosím kontaktujte:

Zuzana Musilová, generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace
mobil: +420 775 867 405, e-mail: zuzana.musilova@czepho.cz, http://www.czepho.cz/

Tomáš Hečko, Crest Communications
Mobil: +420 731 613 601, e-mail: tomas.hecko@crestcom.cz

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) je nevládní nezisková asociace, která se zaměřuje na podporu rozvoje českého fotovoltaického trhu.