Ohřev teplé vody fotovoltaickými panely

Ohřívače LX ACDC/M+K je možné použít jako samostatné elektrické ohřívače vody. Pracují na principu dvou samostatných elektrických okruhů. První je napojený na elektrickou energii ze sítě (AC 230V) a druhý je napojený na elektrickou energii z fotovoltaických panelů. Oba okruhy mohou pracovat současně nebo každý samostatně.

Připojení na zdroj elektrické energie ze sítě garantuje ohřev vody během dlouhodobě nepříznivého počasí. Pomocí termostatu se nastaví požadovaná teplota vody (např. 45°C). Při dosáhnutí přednastavené teploty 45°C se automaticky vypíná přívod elektrické energie ze sítě (AC 230V) a v ohřívači se dále ohřívá voda  elektrickou energií z fotovoltaických panelů až na max. teplotu 75°C.

Ohřívače vody LX ACDC/M+K (KW) se dají využít i na připojení nočního proudu (nízký tarif).

.

Kombinace s externím zdrojem tepla

Hybridní ohřívače vody LX ACDC / +K je možné kromě ohřevu AC a DC proudem připojit i k externímu zdroji tepla (krby, kamna, tepelná čerpadla, plynové kotle a pod.). Pomocí vestavěného trubkového výměníku dochází k předávání tepla do vody v ohřívači. Hybridní ohřívač LX ACDC / M+K je možné napojit na teplovodní externí zdroj s max. teplotou 100°C a tlakem 1 MPa.

Výměník pracuje v nuceném i v samotížném oběhu. Platí i pro modelovou řadu LX ACDC/M+KW.

.

Hybridní ohřev – ohřev TUV a topné vody pro malý nízkoteplotní systém

Modelová řada M+KW se vyrábí v 200 l provedení, má dvě 100 litrové teplotní sekce. Voda ve spodní části (B) se ohřívá před vstupem do horní části (A) FV zdrojem nebo při slabém slunečním svitu AC zdrojem. V horní části (A) se teplo odvádí výměníkem do podlahového vytápění. Vzhledem k  připojitelnému výkonu panelů max. 2 kW je toto zapojení vhodné pro pasivní nebo téměř pasivní  domy.

Všechny typy ohřívačů vody LX ACDC/M+K a M+KW mají zabudovanou univerzální spirálu pro stejnosměrný proud z FV panelů. Na univerzální spirálu je možno připojit fotovoltaický zdroj 1,0 kW (120V DC), nebo 1,5 kW (180V DC), nebo 2,0 kW (240V DC).