Poslanci v třetím čtení schválili novinku zákona, který se nazývá Lex OZE I včetně několika důležitých změn. Tento krok představuje největší úspěch pro rozvoj větrné energie v Česku za poslední roky.

Novinka umožní snadnější výstavbu obnovitelných zdrojů energie, jako jsou malé elektrárny, u kterých se zvyšuje limit bez nutnosti získat stavební povolení a licenci od Energetického úřadu z 10 kW na 50 kW. To je důležité především pro domácnosti a bytové domy. Navíc zvýšení hranice pro stavební povolení pomůže tisícům firem, které čekají na instalaci vlastních zdrojů energie.

Byl také schválen návrh, který považuje instalace o výkonu nad 1 MW za stavby veřejného zájmu. Novinka byla podporována organizacemi jako Solární asociace, Svaz moderní energetiky a Asociace pro akumulaci AKU BAT. Novinka zákona umožňuje rychlejší přípravu nových projektů obnovitelných zdrojů a zařazuje je mezi opatření ve veřejném zájmu. Pokud novinka zákona projde i v Senátu, bude to jeden z nejdůležitějších impulsů pro obnovu rozvoje solárních a větrných elektráren v Česku. Novinka přináší jednodušší podmínky pro výstavbu střešních solárních elektráren i pro bytové domy, kde budou obyvatelé moci snadněji využívat vlastní vyrobenou elektřinu a chránit se tak před vysokými cenami energie.

Pokud bude novela zákona schválena i Senátem, může to být jedním z nejvýznamnějších kroků pro obnovení rozvoje solárních a větrných elektráren v Česku. Například rozšíření střešních solárních elektráren na bytové domy umožní jejich obyvatelům snadněji využívat vlastně vyrobenou elektřinu a ochránit se tak před vysokými cenami energie. Přijetí novely otevírá možnost solární energie pro celou společnost, nejen pro vlastníky rodinných domů jako dosud. Umožňuje snadnější výstavbu střešních elektráren pro malé a střední podniky nebo bytové domy bez nutnosti stavebního povolení. Kromě toho zjednodušuje výstavbu velkých obnovitelných zdrojů energie, které mohou zlevnit ceny energie na trhu pro další miliony lidí a velké průmyslové podniky.

Novela také ukazuje investorům, že Česko o ně stojí a že se chce zařadit mezi země, které podporují OZE jako efektivní zdroj proti závislosti na Rusku a drahé elektřině. V příštích měsících bude nutné schválit další klíčové legislativní změny, které jsou nezbytné pro rychlý a bezpečný rozvoj OZE, jako například akumulaci energie nebo agregaci flexibility.

Můžeme pro Vás něco udělat? Rádi pro Vás připravíme nabídku.