Fotovoltaika

Chcete vyrábět elektřinu ze Slunce? Chcete být nezávislí a šetřit přírodu i peníze? Nechte si od nás navrhnout a postavit solární elektrárnu či ostrovní systém.

Podáme za Vás žádost o připojení a vyřídíme veškerou administrativu. V případě zájmu pište na solar@svp.cz.

Efektivitu a návratnost fotovoltaické elektrárny určuje míra vyrobené elektřiny, která se spotřebuje přímo v objektu a neodejde do distribuční sítě. Výkon fotovoltaické elektrárny je tedy nezbytné dimenzovat úměrně spotřebě objektu. FVE je vhodná pro objekty s velkou potřebou elektřiny ve dne či v létě.

Nechcete čekat? Pořiďte si špičkový ostrovní systém v našem e-shopu.

Co je to fotovoltaická elektrárna?

Vlastní sluneční elektrárna (neboli fotovoltaická elektrárna, zkráceně FVE) je moderním doplňkem mnoha domácností i firem. FVE je výrobnou elektřiny, která šetří životní prostředí, snižuje vaši závislost na distributorovi a je do budoucnosti pojistkou proti dopadům cen elektřiny.

Solární elektrárny se nejčastěji instalují na střechy rodinných domů a budovy firem či skladů. Nezřídka se také objevují fotovoltaické panely integrované přímo do střech či fasád novostaveb. Zatímco u domácností se vyskytují aplikace s výkonem okolo 5kWp, největší solární parky mohou dosahovat až několik MWp. Tyto obří instalace již ale není možné připojovat.

Hybridní fotovoltaická elektrárna (HFVE)

Mezníkem v cestě k nezávislosti je systém tzv. hybridních elektráren. Jedná se vlastně o rozšíření tradičních on-grid systémů o záložní baterie, do kterých se přes den ukládají přebytky vyrobené energie. Tato energie se pak využívá v noci a při nedostatečném záření. Při vybití baterií pod definovanou úroveň nebo při vyšší spotřebě si hybridní střídač „dobírá“ energii přímo ze sítě. Odběr ze sítě je ovšem minimální a při jejím výpadku se systém automaticky přepne do ostrovního režimu. Pro instalaci HFVE není třeba smlouva s ČEZ / PRE / EON, protože lze zcela zamezit přetokům ven do sítě. Díky bateriím využijete 100% vyrobené energie a na ostrovní provoz můžete přejít kdykoliv – stáváte se prakticky nezávislými.

Závislost výroby na sklonu a orientaci solárních panelů

Financování

Protože investice do FVE je prakticky bez rizika, mají banky velký zájem financovat tyto projekty. Některé finanční ústavy, jako například Raiffeisen stavební spořitelna, Česká Spořitelna či Komerční banka již dokonce nabízejí speciální úvěry přímo na pořízení FVE.

Pouze špičkové technologie

Solární panely (neboli moduly) tvoří vždy největší položku v celkovém rozpočtu fotovoltaické elektrárny a je tudíž třeba se zaměřit na jejich správný výběr. Obecně lze říci, že i zde platí známé pravidlo optimálního poměru Cena : Výkon. Po důkladném posouzení dlouhodobých zkušeností a vlastních srovnávacích testech se naše společnost rozhodla pro špičkové solární panely předních světových značek Kyocera (Japonsko/ČR) a S-energy (Jižní Korea) či Victron Energy v kombinaci s osvědčenými střídači značek Fronius (Rakousko), KOSTAL a SMA (Německo) a Solarmax (Švýcarsko).

Další služby

Pokud uvažujete o pořízení FVE na klíč či pouze komponentů, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Rádi Vám nabídneme optimální řešení za více než příznivou cenu.